ua en ru

ДІУ відмовила колегії Рахункової палати в допуску на об'єкт перевірки, - прес-служба Рахункової палати.

Державна іпотечна установа (ДІУ) України відмовила колегії Рахункової палати України в допуску на об'єкт перевірки. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати. Колегія Рахункової палати зробила висновок, що таке "відверте порушення чинного законодавства (Закон України "Про Рахункову палату") дає підстави для припущення, що керівникам ДІУ є що приховувати від аудиторів".

Свою відмову в допуску на об'єкт перевірки керівники ДІУ аргументують тим, що у своїй діяльності ДІУ не використовує державних коштів, але це абсолютно не відповідає дійсності, стверджують у колегії Рахункової палати. "Фактично з державного бюджету в різній формі протягом останніх чотирьох років до ДІУ спрямовано понад 4 млрд грн", - сказано в тексті повідомлення.

Згідно з останніми даними Мінрегіонбуду, за програмою викупу житла в недобудовах за рахунок державних коштів Державною іпотечною установою на сьогодні укладено із забудовниками 166 угод на придбання 5 тис. 207 квартир загальною площею 350,16 тис. кв. м на суму 1,39 млрд грн, з яких понад 1 млрд грн уже профінансовано.

Рахункова палата у 2005 році, через рік після створення ДІУ, вперше перевірила використання бюджетних коштів, виділених на формування її статутного капіталу та фінансування діяльності. Тоді були виявлені непоодинокі випадки фінансових та адміністративних порушень, які були доведені до відома владних структур і громадськості.

Рахункова палата планує докласти всіх можливих зусиль для проведення законного контрольного заходу та оприлюднення його результатів.