ua en ru

ДФС збільшує податкові надходження і проводить кадрові чистки, - експерт

Державна фіскальна служба (ДФС) зібрала 115 млрд грн за травень-липень в загальний фонд держбюджету. При цьому ДФС заявила про те, що бізнесу повернули 866 млн грн переплаченого податку на прибуток, заявив економічний експерт Олександр Крамаренко.

Заявки на відшкодування ПДВ та обсяги відшкодування у травні-серпні 2015 року

Місяць

Заявка на відшкодування, млрд грн

Відшкодування за фактом, млрд грн

Травень

5,7

5,0

Червень

5,2

5,3

Липень

4,8

6,8

Серпень

-*

4,46

* станом на 3.09 даних не було

"Загалом, якщо перевести цифри на звичайну мову, то приблизно з другої половини червня ДФС закривала свої старі борги перед платниками ПДВ з відшкодування цього податку. І особливо - з липня, з того місяця, коли повномасштабно почала працювати СЕА ПДВ. Так, є багато нарікань на те, як працює ця система СЕА, я сам чув досить об'ємний список претензій на нещодавньому Всеукраїнському податковому форумі. Це означає, що є очевидна проблема, яку нинішнє керівництво ДФС визнає і намагається вирішити. Це означає, що потрібні реформи", - заявив експерт.

За його словами, ДФС продовжує посилення кадрового складу. Так, за даними експерта, з 50 тисяч співробітників Служби з травня по липень було звільнено близько 1400 осіб, з яких більше третини - керівники різного рівня.

"Одночасно на звільнені посади було призначено близько 500 осіб: 17 - у центральному апараті, 332 - в регіональних податкових органах, 100 - у податковій міліції і 48 - на митниці", - додав він.