ua en ru

Під ДФС пройшла акція проти корупції на митниці

Під ДФС пройшла акція проти корупції на митниці Фото: акція протесту під ДФС (джерело фото - "Экономические известия")

Активісти вимагали не допускати до конкурсу на заміщення посад у ДФС осіб, які не пройшли антикорупційну перевірку

Біля будівлі Державної фіскальної служби України (ДФС) сьогодні, 30 березня, активісти виступали проти непрозорого конкурсу на посаду начальника Київської міської митниці, в результаті якого її може очолити підозрюваний у корупції керівник митного посту "Столичний" Сергій Тупальський. Про це повідомляють українські ЗМІ.

Серед лозунгів на акції звучали: "Ні – корупції на митниці! Ні махінаціям з посадами у ДФС!". Активісти вимагали не допускати до конкурсу на заміщення посад у ДФС осіб, які не пройшли ретельну антикорупційну перевірку. За словами учасників акції, найближчим часом через такий конкурс має намір очолити Київську міську митницю Тупальський, який, за даними ЗМІ, є фігурантом кількох антикорупційних розслідувань.

Зокрема, повідомлялось, що він працював на митних постах "Святошин", а згодом "Столичний" митно-брокерської компанії "Тріумф-СВ", створеної родиною Тупальських. Цю компанію у ЗМІ звинувачували у махінаціях при розмитненні імпортних товарів, що завдало державному бюджету мільйонних збитків.

alt

Крім того, учасники мітингу заявили про відсутність реакції правоохоронних й антикорупційних органів на факти журналістів щодо незаконної діяльності Тупальського.

"На жаль, наші розхвалені антикорупціонери у високих кабінетах не звертають увагу на кричущі факти корупції, які оприлюднюють у пресі, на телебаченні. А потім такі люди, як Тупальський, намагаються пролізти на посаду, щоб поширити на всю столичну митницю свої "сірі" схеми", - цитують ЗМІ одного з протестувальників.

На думку учасників акції, реальна боротьба з корупцією в системі ДФС не лише справа проти голови служби Романа Насірова, але й очищення "від нечистих на руку чиновників по всій вертикалі".

"Ми прийшли, аби привернути увагу органів державної влади, всього суспільства до спроби через непрозорий конкурс посадити пана Тупальського в крісло начальника Київської митниці. Скільки ще таких тупальських протягують на посади! Тому вимагаємо: почати розслідування щодо цієї особи; звітуватися про перебіг розслідування публічно; для всіх претендентів на посади у ДФС ввести обов’язкову додаткову перевірку майнового стану, його відповідності задекларованим статкам, а також залучати громадськість до обговорення кандидатів на посади", - сказано в тексті резолюції антикорупційного мітингу.

alt

Нагадаємо, раніше народний депутат Ігор Артюшенко звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням щодо проведення перевірки компанії, заснованої Сергієм Тупальським та його братом. Зокрема, депутат просить НАБУ надати відповіді на питання: чи відповідає дійсності оприлюднена раніше інформація про компанію "Тріумф-СВ", чи планується перевірка цієї компанії щодо виявлення та встановлення ознак фіктивного підприємництва, ухилення від сплати податків і зборів, а також щодо можливого службового підроблення.