ua en ru

У Києві ліквідовано конвертцентр з обігом понад півмільярда гривень

У Києві ліквідовано конвертцентр з обігом понад півмільярда гривень Фото: у Києві ліквідовано "конверт" з оборотом понад 0,5 илрд гривень

Ймовірні втрати бюджету становлять понад 93 млн гривень

Співробітники податкової міліції Державної фіскальної служби у Києві ліквідували конвертаційний центр з обігом понад 559 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба ДФС.

Як повідомляється, в рамках розслідування кримінальної справи, встановлена група у складі 4 осіб, які організували конвертцентр, який надавав послуги підприємствам реального сектору економіки з формування незаконного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку.

Для прикриття своєї незаконної діяльності організатори створили, придбали та зареєстрували на підставних осіб з непідконтрольних територій України (в основному з Алчевська і Перевальська Луганської області) корпоративні права 24 транзитних і фіктивних фірм.

В подальшому реально діючі підприємства перераховували безготівкові кошти на рахунки фірм, підконтрольних учасникам "конвертаційного центру", за нібито придбані товарно-матеріальні цінності, роботи або послуги. Після цього кошти знімалися фігурантами через каси банківських установ. Додатково, учасники "конверта" здійснювали придбання неврахованої готівки і штучного податкового кредиту з ПДВ на тіньовому ринку у підприємств реального сектора економіки.

Винагорода конвертаторів становило 10-12% від їх имим сум.

Ймовірні втрати бюджету оцінені у понад 93 млн гривень. Встановлено 8 найбільших підприємств - вигодонабувачів.

У Києві та Київській області проведено 5 обшуків в офісних та гаражному приміщенні, а також за місцем проживання фігурантів. За результатами обшуків вилучено готівкові кошти, отримані від незаконної діяльності в еквіваленті 250 тис. гривень, сейф, 3 друку, 3 мобільних телефони, документація, що підтверджує протиправну діяльність, і чорнові записи.

На розрахункові рахунки фіктивних компаній, відкриті в трьох комерційних банках, накладено арешт.

Нагадаємо, у Запоріжжі СБУ викрила конвертцентр з оборотом в 250 млн гривень.