ua en ru

ДФС і НБУ готують пакет пропозицій стосовно боротьби з конвертаційними центрами

Міжвідомча робоча група з протидії зловживанням на грошово-кредитному і валютному ринку України, куди увійшли, зокрема, представники Нацбанку і Державної фіскальної служби України (ДФС), готує пакет пропозицій щодо боротьби з конвертаційними центрами. Про це повідомили джерела в ДФС.

Наголошується, що пропозиції будуть стосуватися підвищення ефективності валютного контролю, детінізації ринку готівкової валюти, спільного відпрацювання банків, що задіяні у роботі великих конвертаційних центрів.

Учасники міжвідомчої групи заявляють, що завдяки налагодженому останнім часом інформаційному обміну між фіскалами і регулятором, одним з результатів спільної роботи стало встановлення повної "карти взаємозв'язків між комерційними банками і транзитно-конвертаційними групами". "Раніше такого горизонтального обміну та координації дій уповноважених державних органів не існувало", - зауважили учасники міжвідомчої групи.

В міжвідомчій робочій групі додали, що через відсутність тісної взаємодії між правоохоронцями і регулятором, односторонні дії кожної із сторін часто мали обмежений ефект. В результаті, не тільки сформувалася, але і структурувався ринок незаконних транзитно-конвертаційних послуг, а також склалася тісна координація дій між конвертаційними центрами, банками та комерційними підприємствами. Так, між ними спостерігається досить високий рівень обміну інформацією з метою узгодження нелегального валютного курсу, перевірки надійності клієнтів, оповіщення про активність і заходах правоохоронних органів.

Завдяки об'єднанню зусиль НБУ, ДФС, МВС і Фінмоніторингу, сьогодні вже можна сказати, що держава виступає більш слабкою стороною в протистоянні з цими негативними явищами", - зазначило джерело.