ua en ru

ДФІ: національні природні парки розтратили 8 млн грн із держбюджету на свою охорону

ДФІ: національні природні парки розтратили 8 млн грн із держбюджету на свою охорону Фото: перевірка ГФІ

Усього виявлено порушень на 18,3 млн грн

Державна фінансова інспекція встановила, що державний бюджет зазнав збитків на суму майже 8 млн грн через те, що деякі національні природні парки безпідставно утримували служби охорони. Про це повідомляє прес-служба інспекції.

"Порушення, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 18,3 млн грн виявили фахівці Держфінінспекції України під час ревізій окремих питань фінансово-господарської діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України і установ, які належать до сфери його управління. Контрольні заходи проводились за період діяльності з 01.07.2011 по 31.12.2014. Державний бюджет зазнав збитків на суму майже 8 млн грн", - сказано в повідомленні.

Зокрема, НПП "Верховинський" (Івано-Франківська область) на час проведення ревізії так і не отримав у постійне користування 12 тис. га земель державної власності, що мали бути вилучені з двох лісових господарств. При цьому керівництво парку використало більш як 6,2 млн грн на утримання служби охорони земельних ділянок, що не належать парку та охороняються згаданими лісгоспами.

"Такі самі порушення виявлено і в інших національних природних парках. Зокрема, у НПП "Дермансько-Острозький" (Рівненська область) на охорону безпідставно витрачено 700 тис. грн, у НПП "Білобережжя Святослава" (Миколаївська область) та у НПП "Джарилгацький" (Херсонська область) - по 400 тис. грн, у НПП "Дністровський каньйон" (Тернопільська область) - 300 тис. грн", - повідомляє прес-служба.

ДФІ також виявила незаконне використання бюджетних коштів, спрямованих на розробку проектів землеустрою та проектно-кошторисної документації, таким чином держбюджет зазнав 3,6 млн грн збитків. "Ще 2,4 млн грн зайво витрачено, бо виконавці науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, замовником яких було міністерство, завищили їхню вартість", - підкреслює інспекція.

Крім того, під час ревізії в центральному апараті Міністерства екології установлено проведення держзакупівель з порушенням чинного законодавства на загальну суму майже 5 млн грн.

"Про результати контрольних заходів повідомлено Кабінет Міністрів України, Міністерство внутрішніх справ України, а їхні матеріали передано до Генеральної прокуратури України", - зазначає ДФІ.

Нагадаємо, під час ревізії фінансово-господарської діяльності ДП "Дирекція з будівництва та управління національного проекту "Повітряний експрес" були виявлені суттєві порушення фінансової дисципліни.

Фінансові інспектори з'ясували, що керівництво підприємства без проведення конкурсних торгів і без узгодження Держінвестпроекту в грудні 2014 року розмістило частину кредитних коштів на депозитних рахунках ТОВ "Фінансова компанія "Сапфір Фінанс" - на суму майже 82 млн грн та ПАТ "Банк професійного фінансування" - на 25 млн грн. А в січні 2015 року ПАТ "Банк професійного фінансування" визнане неплатоспроможним, а в квітні 2015 року розпочато процедуру його ліквідації. Фактичного же місцезнаходження ТОВ "Фінансова компанія "Сапфір Фінанс" інспекторами не було встановлено.