ua en ru

ДФІ за 8 місяців виявила ризикових операцій в діяльності 20 топ-держпідприємств на 340 млн грн

ДФІ за 8 місяців виявила ризикових операцій в діяльності 20 топ-держпідприємств на 340 млн грн Фото: ДФІ провела попередню перевірку

Держфінінспекція охопила аудитом ресурси на суму понад 215,3 млрд грн

Державна фінансова інспекція України (ДФІ) протягом січня-серпня 2015 р. під час здійснення попереднього фінансового контролю за фінансовими операціями найбільших суб'єктів господарювання державного сектору економіки (операційний аудит) виявила ризикові операції на суму 339,1 млн. грн. Про це повідомляє прес-служба Держфінінспекції.

"В результаті належного реагування керівників об'єктів контролю на пропозиції державних аудиторів протягом зазначеного періоду виявлено незаконне та неефективне витрачання державних ресурсів на суму 169,7 млн грн, тобто 50% від загальної суми порушень", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що всього протягом звітного періоду Держфінінспекція охопила операційним аудитом фінансові ресурси 20 державних підприємств на загальну суму понад 215,3 млрд грн.

Як пояснюють у прес-службі, державний операційний аудит є інструментом превентивних заходів. Він здійснюється безперервно і передбачає постійну присутність державних аудиторів на об'єктах контролю для моніторингу окремих господарських операцій (перевірка платіжних доручень, проектів договорів), які ще не відбулися. Спрямований операційний аудит на попередження фінансових порушень, пов'язаних з реалізацією і придбанням товарів (послуг).

В рамках здійснення операційного аудиту на постійній основі проводиться: попередній контроль за крупними операціями суб'єктів господарювання; аналіз цих операцій на предмет законності та ефективності; визначення можливих ризиків для суб'єкта господарювання в результаті укладення певних угод або проведення визначених операцій ще на етапі прийняття (підписання) проектів відповідних документів.

Нагадаємо, як раніше повідомлялося, ДФІ провела перевірку 5 держпідприємств і почала перевірку ще одного.