ua en ru

Героїзація УПА ускладнює діалог між Польщею та Україною, - Коморовський

Героїзація УПА ускладнює діалог між Польщею та Україною, - Коморовський Фото: Президент Польщі Броніслав Коморовський

Прийнятий 9 квітня закон може вплинути на відносини Києва і Варшави

Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає, що закон, який визнає Українську повстанську армію (УПА) борцем за незалежність України, ускладнив польсько-український історичний діалог. Про це він заявив в ефірі польського телеканалу TVN24 22 квітня, передає Deutsche Welle.

Коморовський сказав, що закон про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті перешкоджає історичного польсько-українському діалогу, - заявив він

Коморовський підкреслив, що "без діалогу не може бути й мови про примирення Польщі та України". Крім того, за його словами, Варшаві і Києву доведеться ще велика робота в побудові відносин між двома країнами.

Нагадаємо, 9 квітня народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 2538-1 про ОУН і УПА "Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті". За відповідне рішення проголосував 271 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Закон закріплює право осіб, визнаних борцями за незалежність України, на отримання соціальних гарантій, визнає на державному рівні їх нагороди, військові звання, а також визначає основні напрями державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам'яті про такий боротьбі.