ua en ru

Німеччина виступила проти створення загальноєвропейських боргових зобов'язань

На неформальному саміті ЄС в Брюсселі Німеччина виступила проти створення загальноєвропейських боргових зобов'язань. За словами канцлера країни Ангели Меркель, введення євробондів порушить договори ЄС і "не буде сприяти бурхливому економічному зростанню", передає BBC. Опонентом Меркель виступив Президент Франції Франсуа Олланд, який заявив про бажаність обговорення ідеї євробондів. Всупереч сформованій традиції, французький Президент не став зустрічатися з канцлером Німеччини перед початком саміту. За словами прем'єр-міністра Ірландії енди Кенні, глави держав ЄС все ж планують обговорити створення загальноєвропейських боргових зобов'язань. Меркель у відповідь наголосила, що саміт є неформальним і проводиться для обговорення проблем, а не прийняття рішень. За її словами, дискусії на саміті 23 травня 2012 р. допоможуть при виробленні рішень на запланованому саміті ЄС у Брюсселі 23-24 червня 2012 р.

Проти введення євробондів виступають Австрія та Нідерланди. При цьому виконавчий орган влади Європейського союзу - Єврокомісія - є прихильником створення євробондів.

Експерти відзначають, що введення загальноєвропейських боргових зобов'язань дозволить знизити процентну ставку їх обслуговування і полегшить становище Італії, Іспанії та Ірландії. Проте в цьому випадку більш багаті держави, наприклад Німеччина, будуть змушені взяти на себе частину боргових зобов'язань більш бідних. На аукціоні з продажу боргових зобов'язань 23 травня німецькі бонди торгувалися з нульовою процентною ставкою, в той час як ставка іспанських бондів становить близько 6%. Нагадаємо що чим вище відсоток по вартості обслуговування боргових зобов'язань, тим більш ризикованим вважаються вкладення.

Раніше повідомлялося, що робоча група Єврогрупи (об'єднання міністрів-фінансів держав єврозони) обговорювала наслідки виходу Греції з єврозони. Міністерство фінансів Греції спростувало цю інформацію.