ua en ru

Німеччина виділила 100 тис. євро на ліквідацію радянських боєприпасів в Україні

Німеччина виділяє 100 тис. євро на програму НАТО з ліквідації старих радянських озброєнь і боєприпасів на Україні. Відповідна домовленість підписана в середу, 30 травня, в Брюсселі постійним представником ФРН при Північноатлантичному альянсі. Про це повідомив уповноважений федерального уряду з питань роззброєння Рольф Нікель, передає Deutsche Welle.

За словами Нікелю, демонтаж старих радянських боєприпасів на Україні здійснюється представниками НАТО. Німецький представник зазначив, що для того, щоб уникнути небажаного використання, ці озброєння підлягають саме ліквідації, а не складування в Україні. Никель зазначив, що кожен євро, вкладений в ліквідацію небезпечної зброї - гарна інвестиція.

Уповноважений уряду ФРН з питань роззброєння також повідомив, що в 2011 - 2014 рр. НАТО запланувала ліквідувати на Україні 75 тис. т. боєприпасів, 360 тис. одиниць стрілецької зброї і 3 млн протипіхотних мін. В 2005 - 2011 рр. під керівництвом фахівців з США Україні вже знищено 15 тис. т. боєприпасів, 400 тис. одиниць дрібного стрілецької зброї і 1000 переносні зенітні ракетні комплекси, говориться в повідомленні Рольфа Нікеля. Фінансова частка Німеччини в цьому проекті становила 50 тис. євро.

Нагадаємо, у квітні повідомлялося, що НАТО в рамках програми "Партнерство заради миру" виділить Україні близько 25 млн євро на утилізацію старої зброї і боєприпасів.