ua en ru

Німеччина збалансує бюджет до 2014 р., - Мінфін

Дефіцит бюджету Німеччини скоротиться до 1,5% ВВП цього року, а в 2014 р. бюджет країни буде збалансований, повідомило Міністерство фінансів Німеччини в понеділок, передає Reuters.

Згідно Маастрихтським критеріям, дефіцит бюджету країни-члена єврозони не повинен перевищувати 3% ВВП. Дефіцит Німеччини прийде у відповідність з цими правилами на два роки раніше, ніж потрібно.

Раніше міністерство говорило, що дефіцит, ймовірно, опуститься в цьому році нижче 2% ВВП. Проте влада все ж очікувала, що в 2015 р. дефіцит ще збережеться. У 2010 р. цей показник досяг 3,3% річних - вище 3-процентної стелі, встановленої Маастрихтськими критеріями.

Сума заборгованості Німеччини впаде до 80% ВВП до кінця поточного року, що на 3 процентних пункти нижче, ніж роком раніше. Далі заборгованість буде послідовно скорочуватися до 71% в 2015 р., повідомило міністерство. Маастрихтськими критеріями встановлений ліміт у 60%.

Надходження від податків зросли в липні на 9,9% у річному вирахуванні.

Міністерство фінансів також повідомило, що нинішня криза на фінансових ринках може знизити споживчий попит, але воно все ж чекає, що економіка збереже позитивну тенденцію.

Німеччина була "зіркою" в Європі з закінчення фінансової кризи 2008 р., і її швидке відновлення допомогло стимулювати її європейських торговельних партнерів. Проте економіка країни вже сповільнилася, погрожуючи неприємними наслідками для єврозони.