ua en ru

Німеччина просуває президента Бундесбанку на посаду голови ЄЦБ.

Після того, як Німеччина погодилася на пакет заходів з порятунку євро, шанси президента німецького центробанку (Бундесбанку) Акселя Вебера стати наступним після Жан-Клода Тріше главою Європейського центрального банку (ЄЦБ) помітно зросли. Як стало відомо Handelsblatt, це кадрове рішення було однією з умов ФРН, а до переговорів з даного питання підключалася особисто канцлер Ангела Меркель, пише РБК daily.

Планова відставка Ж-К. Тріше відбудеться осінню 2011 р., але кандидатури його наступника обговорюються вже достатньо давно. У експертному співтоваристві відзначають, що особлива наполегливість ФРН в просуванні свого кандидата пояснюється ще і стурбованістю Берліна рішенням ЄЦБ купувати в майбутньому проблемні держоблігації. За словами джерел, знайомих з ситуацією, важливим аргументом німців на користь А.Вебера стало те, що він є послідовним супротивником інфляції. "ЄЦБ повинен знову перетворитися на оплот фінансової стабільності", - говорить один із співбесідників Handelsblatt.

Крім того, в Берліні вважають, що після того, як віце-шефом ЄЦБ став глава центробанку Португалії Вітор Констансіу, очолюючий Banca d'Іtalia італієць Маріо Драги претендувати на крісло Ж.-К. Тріше вже не може: два південці на чолі ЄЦБ - перебір. Природно, нинішні домовленості носять неофіційний характер, проте представляється, що в політичному плані операція вже відбулася, відзначають спостерігачі.