ua en ru

Німеччина подовжує термін дії державного стабфонду SoFFin до кінця 2014 р

Німецькі банки зможуть ще два роки отримувати допомогу з державного стабілізаційного фонду SoFFin. Уряд ФРН схвалив законопроект про продовження роботи фонду до кінця 2014 р. Також внесені зміни в правила SoFFin, передає Deutsche Welle.

До кінця 2014 р. стабфонд буде здійснювати підтримку банків, що зазнають фінансові труднощі. Відповідний законопроект схвалений на засіданні Кабінету міністрів ФРН в середу, 17 жовтня.

Одночасно внесені деякі зміни в правила роботи фонду. У майбутньому витрати на допомогу доведеться нести і самим банкам, а не тільки платникам податків. Всі збитки SoFFin будуть покриватися за рахунок вже існуючого антикризового фонду, в який будуть надходити кошти від збору спеціального банківського мита, що збирається з 2010 р.

"Тим самим банківський сектор сам буде нести витрати на заходи щодо його стабілізації", - говориться в підготовленому урядом документі. Однак старі борги SoFFin будуть далі покриватися за рахунок бюджетних коштів федеральних земель і німецької федерації, відзначає dpa.

Крім того, скоротиться коло претендентів на допомогу SoFFin. Подавати заявки до фонду після прийняття законопроекту зможуть тільки банки. Такої можливості більше не буде у страхових компаній, оскільки вони не платять банківське мито, пише агентство.

Згідно з нині чинним положенням, термін роботи SoFFin закінчується в кінці 2012 р. Державний стабфонд був створений восени 2008 р. і був закритий в кінці 2010 р. Проте в січні 2012 р. у зв'язку з борговою кризою в єврозоні він був знов введений у дію.

У завдання фонду входить допомога німецьким банкам в подоланні наслідків світової фінансової кризи. У його розпорядженні знаходяться 80 млрд євро готівки і ще 400 млрд євро в якості гарантій.

Читайте також: Фонд ESM офіційно розпочав свою роботу