ua en ru

Фонд ESM офіційно почав свою роботу

Європейський стабілізаційний механізм офіційно почав свою роботу. Про це заявив глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер за підсумками конференції в Люксембурзі, передає "Росія 24".

Ідея створення стабфонду народилася ще 2 роки назад. Згідно з задумкою авторів, ESM зможе кредитувати економіку проблемних країн в обмін на строгу бюджетну політику і структурні реформи. Цим способом європейська влада мають намір впоратися з борговою кризою.

На даний момент обсяг фонду оцінюється в 200 млрд євро, проте вже через півтора роки суму доведуть до 500 млрд євро.

Працювати фонд буде через надання позик, кредитних ліній і випуск боргових зобов'язань. Головний пайовик ESM - Німеччина. На Берліні лежить більше чверті всіх зобов'язань. Далі слідують Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди і решта всіх країн єврозони.

Постійний фонд ESM прийшов на зміну тимчасовому EFSF (Європейський фонд фінансової стабільності). Він, як і його тимчасовий аналог, піддається критиці багатьма опозиційними європейськими політиками.

Супротивники відзначають, що подібна структура дозволить менш обережно ставитися до бюджетних витрат і стане фактично засобом перерозподілу грошових коштів від одних країн іншим.

Читайте також: Fitch привласнило стабфонду ESM найвищий кредитний рейтинг