ua en ru

Німеччина в ООН: Росія і Китай гальмують процес санкцій проти КНДР

Німеччина в ООН: Росія і Китай гальмують процес санкцій проти КНДР Фото: прапор КНДР (wikimedia.org)

Китай і Росія - єдині країни, які повідомили комітет РБ ООН з санкцій щодо експорту нафтопродуктів в КНДР, але вони зробили це в тоннах, а не в барелях. Комітет не зміг узгодити коефіцієнт перерахунку, щоб визначити, коли була досягнута межа постачання.

Про це повідомляє "Голос Америки".

У вівторок Німеччина звинуватила Росію і Китай у тому, що вони не дозволяють комітету Ради Безпеки ООН визначити, чи порушила Північна Корея міжнародні обмеження на імпорт нафтопродуктів.

РБ ООН посилила санкції проти Північної Кореї в 2006 році, намагаючись перекрити фінансування ядерної та ракетної програм Пхеньяна. У 2017 році Радбез запровадив обмеження на імпорт очищеної нафти у розмірі 500 000 барелів на рік.

"Попри численні спроби - це питання стоїть на порядку денному не менше трьох років - досягти угоди за коефіцієнтом конверсії, Росія і Китай гальмують цей процес", - заявив журналістам голова комітету з санкцій посол Німеччини в ООН Крістоф Хойсген.

Він зазначив, що хоча це питання не має бути складним для вирішення, стало ясно, що обидві делегації політизують дану тему.

Раніше РБК-Україна писало, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив про плани більше не продовжувати мораторій на випробування ядерної зброї.

Таку заяву з занепокоєнням сприйняли в ООН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив сподівання, що випробування не відновляться згідно з відповідними резолюціями, і заявив про свою підтримку відновлення діалогу.