ua en ru

Німеччина не дозволила Греції перенести виконання економічних реформ на більш пізній час

Уряд Німеччини виступило проти будь-якого перегляду програм економії Греції або перенесення їх реалізації на більш пізній час. Про це сьогодні заявив прес - секретар федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель Штеффен Зайберт.

Таким чином, бундес-канцелярія відповіла відмовою на заклик голови Єврогрупи-Жан-клода Юнкера. Йде у відставку з липня Юнкер звернувся до Берліну з проханням дозволити Афінам відстрочити виконання економічних реформ по нормалізації політичної ситуації в Греції.

"Уряду варто дотримуватися грецької програми, її складових і встановленого розкладу", - зазначив Зайберт в ході сьогоднішньої прес-конференції. Секретар бундес-канцелярії також підкреслив, що єдине, про що слід зараз піклуватися грецьким політикам, - це формування кабінету міністрів, який зміг би почати працювати в швидкі терміни.

Раніше сьогодні міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив про те, що можливий вихід Греції з єврозони завдасть більше шкоди самої Греції, ніж іншим країнам єврозони. Глава німецького Мінфіну також вважає, що єврозона може впоратися з наслідками після виходу Греції. Причому, за його словами, регулюючими органами вже зроблено достатньо багато, щоб вихід Греції не спровокував погіршення ситуації.

При цьому експерти вважають, що повернення до драхмі, з великою часткою ймовірності, приведе до низки дефолтів місцевих банків і призведе до серйозних збитків для інших фінансових організацій єврозони. За підрахунками аналітиків JPMorgan, втрати банківського сектора Європи складуть до 400 млрд євро.

Сьогодні представники різних політичних партій Греції продовжать переговори про створення коаліційного уряду. Однак надії на успішний результат залишається все менше. Голова коаліції лівих партій руху СИРИЗА Алексіс Ципрас заявив, що не буде брати участь в уряді, яка вчиняє злочин проти власного народу.