ua en ru

Німеччина не буде вивозити відходи з АЕС за кордон для їх подальшого поховання

Німеччина не буде вивозити відходи з атомних електростанцій за кордон для їх подальшого поховання, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на засіданні Християнсько-демократичного союзу (ХДС). "Наші відходи залишаться у нас", - підкреслила Меркель, додавши, що Німеччина повинна сама вирішити питання ядерних відходів, передає Deutsche Welle. Заява канцлера прозвучало на тлі інформації, що уряд ФРН нібито має намір внести в законодавство поправки, що дозволяють поховання атомних відходів за кордоном.

Відповідно до прийнятої в 2011 р. директиві Європейського союзу про утилізацію радіоактивних відходів, кілька країн можуть створити спільне сховище для відпрацьованого ядерного палива. Також документ дозволяє транспортування відходів за межі ЄС.

Як зазначили в Міністерстві навколишнього середовища та охорони природи ФРН, ці умови стосуються лише тих країн, на території яких поховання ядерних відходів неможливо, а Німеччина до таких країн не належить. "Ядерні відходи з німецьких АЕС будуть поховані в Німеччині, а не за кордоном", - підкреслив прес-секретар глави міністерства Петера Альтмайера.

У 2011 р. Євросоюз зобов'язав усі 14 країн ЄС, в яких є працюючі атомні електростанції, надати Брюсселю концепції з утилізації радіоактивних відходів. Директива Євросоюзу повинна бути виконана країнами-членами ЄС до кінця 2013 р.

Читайте також: Будівництво конфайнменту на ЧАЕС: виконаний підйом першій частині арки саркофага