ua en ru

Німеччина і Китай стурбовані планами США послабити долар


Німеччина і Китай висловили невдоволення з приводу наміру влади США виділити 600 млрд дол. на стимулювання американської економіки, передає ВВС.
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що цим кроком Вашингтон не вирішить своїх внутрішніх проблем, зате створить великі незручності для всього іншого світу.

За словами В.Шойбле, влада Німеччини мають намір провести з представниками США двосторонні переговори з цього питання, а також підняти цю тему на саміті Великої двадцятки, який відкриється наступного тижня в Сеулі.
Деякі країни побоюються, що цей крок ФРС США призведе до зміцнення їх власних валют, що вкрай несприятливо позначиться на експорті з цих країн.
Голова Центробанку Китаю Чжоу Сяочуань закликав до реформування всієї міжнародної валютної системи. Однак які саме зміни слід внести, він не уточнив.

До обуреної реакції Німеччини та Китаю приєдналася і Бразилія. За словами бразильського міністра фінансів, рішення ФРС США вдарить по експортерах в Бразилії і в усьому світі.
Нагадаємо, в середу Федеральний резерв США оголосив, що має намір скупити державні облігації на суму в 600 млрд дол. На думку американських економістів, така "грошова ін'єкція" додасть необхідний імпульс економіці США.