ua en ru

Німеччина, Франція та Іспанія не можуть погодити кандидата на місце в правлінні ЄЦБ

Німеччина, Франція та Іспанія не можуть погодити кандидата на місце, що звільняється, в правлінні Європейського центробанку (ЄЦБ). Представник Іспанії Хосе Мануель Гонсалес-Парамо повинен покинути правління ЄЦБ 31 травня, коли закінчується 8-річний термін його повноважень. Правління ЄЦБ займається щоденними операціями банку і складанням порядку денного ключових засідань, передає Reuters.

Більшість експертів говорять про те, що місце Гонсалеса-Парамо в ЄЦБ займе глава ЦБ Люксембурга і член ради керівників ЄЦБ Ів Мерш. Саме він є найбільш вірогідним кандидатом. Окрім нього на цю посаду претендують представник Іспанії Антоніо Сайнц де Вікуна (адвокат ЄЦБ) і представник Словенії Мітя Гаспарі.

Зазвичай процес зміни персоналу в раді керівників ЄЦБ проходить гладко, проте на тлі прогресуючої боргової кризи в єврозоні між Іспанією, Францією і Німеччиною поступово розгорається суперечка щодо кандидатів на дві найбільш важливі посади в ЄЦБ. Мова, зокрема, йде про управлінця для структури ESM (європейський стабілізаційний механізм) і про голову Єврогрупи. Зважаючи на політичну підоснову питання, кандидатури узгоджуватимуться протягом подальших декількох тижнів, і ЄЦБ доведеться змиритися з тим, що посади залишатимуться вакантними протягом щонайменше місяця.

Зазначимо, що положення ЄЦБ, де відбувається зміна правління, ускладнюється побоюваннями, що поновилися, щодо можливого виходу Греції з складу єврозони. На думку авторитетного джерела, наступник Гонсалеса-Парамо буде визначений не раніше 1 липня 2012 р. При цьому тема наступника для Гонсалеса-Парамо має особливе значення у зв'язку з тим, що наступна посада в правлінні ЄЦБ звільниться не раніше 31 травня 2018 р.

Правління ЄЦБ (що складається з 6 представників) приймає рішення по рівню базової облікової ставки та іншим монетарним питанням у взаємодії з радою керівників ЄЦБ (представлена 17 главами Центробанків держав валютного блоку). При цьому рішення про те, хто увійде до правління ЄЦБ, залишається за лідерами держав і міністрами фінансів країн єврозони, ніж за самим ЄЦБ. Наступна зустріч міністрів фінансів країн єврозони, на якій може бути ухвалене рішення по кандидатурі, намічена на 21 червня 2012 р.

До сьогоднішнього моменту Німеччина, Франція, Італія і Іспанія - чотири найбільші економіки єврозони - були представлені в правлінні ЄЦБ. У разі призначення Мерша, одного з найбільш досвідчених економістів, дана традиція буде зламана (оскільки Іспанія в цьому випадку позбавиться місця в правлінні ЄЦБ).

Нагадаємо, член виконавчого комітету Європейського центрального банку Йорг Асмуссен раніше заявив, що положення бюджетного пакту Євросоюзу не будуть переглянуті.