ua en ru

У Німеччині не очікують швидкого завершення економічної кризи в РФ

У Німеччині не очікують швидкого завершення економічної кризи в РФ Фото: експорт із ФРН до РФ у 2015 впав на 25%

Компанії ФРН, які працюють у Росії, прощаються з великими показниками зростання

Німецькі компанії, які працюють на російському ринку, не очікують поліпшення кон'юнктури через глибоку економічну кризу в Росії. Про це заявив голова правління Німецько-російської зарубіжної торговельної палати Міхаель Гармс, передає агентство dpa.

"У середньостроковій перспективі ми повинні будемо попрощатися з великими показниками зростання, які ми мали протягом тривалого часу", - визнав він.

Згідно з даними опитування Палати про стан ділової активності на німецько-російському ринку, 94% активних на ньому підприємств оцінюють ситуацію негативно. У 2015 році російська економіка впала майже на 4% через падіння цін на нафту та західні санкції. Водночас інфляція сягнула 13%, а рубль із літа 2014 року втратив майже 65% своєї вартості відносно євро.

Експорт із Німеччини до РФ у 2015 році впав на 25% до 18 мільярдів євро. Водночас торговельний оборот між країнами скоротився з 53 млрд євро 2014-го до приблизно 41 млрд євро у 2015 році. Утім, у другій половині 2015-го падіння обсягів німецького експорту до Росії все ж уповільнилося. Адже ще за підсумками першого півріччя 2015 року падіння становило 31%.

Гармс вважає, що в разі зняття санкцій із Росії ділові очікування поступово поліпшуватимуться. Проте навіть у цьому разі, за його словами, РФ "не перетвориться за ніч на рай" для бізнесу.

Серед німецьких компаній із найбільшим оборотом у Росії - автовиробники Volkswagen, Daimler і BMW.

Нагадаємо, днями Канада розширила санкційний список щодо Росії.