ua en ru

Геращенко: РФ йде на свідоме загострення ситуації на Донбасі, призначаючи "вибори" в ОРДЛО

Геращенко: РФ йде на свідоме загострення ситуації на Донбасі, призначаючи "вибори" в ОРДЛО Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua)

Геращенко вважає, що у Кремлі вирішили провести "вибори" в ОРДЛО, щоб поставити на паузу нормандський формат і Мінськ

Російська Федерація (РФ) йде на свідоме загострення ситуації на Донбасі, призначаючи "вибори" у псевдореспубліках. Про це у Facebook написала перший віце-спікер українського парламенту, представник України у підгрупі контактної групи Ірина Геращенко.

За словами Геращенко, в листопаді 2014 року рішення РФ про проведення псевдовиборів на окупованому Донбасі фактично зірвало мирний процес врегулювання і призвело до серйозного загострення ситуації на фронті та ескалації конфлікту.

"Тоді Москва зробила ставку на ескалацію. Ситуація повторюється. Й зараз Москва також зацікавлена, аби апелювати до західних партнерів, що, мовляв, Київ зриває виконання політичного блоку. Але Кремля буде важко це доводити, бо і в ЄС, і в США чудово усвідомлюють, що жодні дії на окупованих територіях не відбуваються без відмашки Путіна. Москва нічого не зробила й на крок не просунулася у виконанні мінських угод. Й зараз йде на свідоме загострення ситуації на Донбасі, зачищаючи подільників, призначаючи "вибори", - написала вона.

Крім того, Геращенко додала, що пару тижнів тому псевдореспубліки скасували рішення про "вибори", а сьогодні призначили "вибори" на 11 листопада. Геращенко не сумнівається, що відповідне рішення було прийнято у Кремлі.

Крім того, вона вважає такі дії "сценарієм дискредитації, постановки на паузу, до українських виборів, нормандського формату, мінського процесу".

"Провокаційні заяви і сценарії мають й ще одну мету - це значно ускладнює дискусію в ВР про можливість пролонгації дії закону про особливості місцевого самоврядування. РФ була впевнена, що ми не пролонгуємо цей закон і восени 2017, й планувала використати це для зняття санкцій", - додала вона.

Геращенко: РФ йде на свідоме загострення ситуації на Донбасі, призначаючи "вибори" в ОРДЛО

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що на думку представника України в Тристоронній контактній групі по Донбасу Леоніда Кучми,"вибори" в так званих "Донецькій/Луганській народних республіках" ("ДНР"/"ЛНР") можуть поставити хрест на мінському процесі.

Зазначимо, сьогодні у "ДНР" призначила т.в.о. ватажка "республіки" Дениса Пушиліна, а також заявили про призначення "виборів" ватажка та "депутатів" 11 листопада. Про намір провести "вибори" 11 листопада заявили також і в "Луганській народній республіці".

У Міністерстві закордонних справ України, коментуючи наміри псевдореспубліки провести "вибори" заявили, що такі дії є грубим порушенням мінських угод та наголосили, що не визнаватимуть їх результати.