ua en ru

Генсек НАТО призвав держави колишньої Югославії приєднатися до альянсу.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен призвав всі балканські держави, що раніше входили до складу Югославії, приєднатися до військового альянсу, заявивши, що вони належать до "євроантлантичного співтовариства", передає РБК з посиланням на Associated Press. На думку генерального секретаря, розширення НАТО на схід за рахунок колишніх комуністичних країн здатне "стабілізувати ситуацію в Європі і сприяти мирному і безпечному розвитку регіону".

Керівництво НАТО вітає можливість вступу до альянсу Боснії і Чорногорії, проте відносно Македонії його позиції вельми категоричні: вона не може бути допущена до членства в організації, поки не вирішить тривалий етнічний конфлікт з сусідньою Грецією. Сербія, найкрупніша держава Балкан, не виражає зацікавленості в приєднанні до НАТО.

У 2000 р. натівські війська проводили військові дії на сербській території в рамках операції по ліквідації сепаратистів Косово, що було розцінене як агресія проти колишньої Югославії. На даний момент влада Сербії не визнає незалежності цієї території з центром в Приштині. Такої ж позиції дотримуються і в Москві. Проте, у разі вступу Сербії до Північноатлантичного альянсу, Бєлграду доведеться визнати незалежність краю. Як заявляв раніше постійний представник Росії при НАТО Дмитро Рогозін, це приведе до радикального перегляду російською стороною статусу Косово. "Росіяни не можуть бути сербами, ніж самі серби", - уклав дипломат.