ua en ru

Генсек ООН заявив про хаотичність світового порядку

Генсек ООН заявив про хаотичність світового порядку Фото: Антоніу Гутерріш (kmu.gov.ua)

Гутерріш закликав учасників Генасамблеї ООН підтримати реформовану систему світоустрою

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про хаотичність світового порядку та можливий "злам" базованого на правилах світоустрою. Про це він сказав сьогодні, 25 вересня 2018 року, відкриваючи сесію Генасамблеї ООН, повідомляє DW.

За словами генсека ООН, світ нині страждає від "дефіциту довіри", а принцип багатонаціональної співпраці "зазнає атак саме тоді, коли ми його найбільше потребуємо".

"Сьогодні світовий порядок є дедалі більш хаотичним. Владні відносини є менш чіткими. Загальнолюдські цінності розмиваються. Демократичні принципи перебувають в облозі", - заявив він.

Крім того, Гутерріш назвав основні виклики, перед якими постає наразі світ. Це, зокрема, глобальні кліматичні зміни, "злочинні дії у кіберпросторі" та "озброєння штучного інтелекту", а також зростання популізму у світі та в поляризація країн.

Таким чином, він закликав представників 133 країн, які беруть участь у сесії Генасамблеї, "підтримати реформовану, відновлену і посилену багатосторонню систему світоустрою заради більшої солідарності у просуванні миру, прав людини та сталого розвитку".

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що президент України Петро Порошенко прибув з візитом до США, де візьме участь у 73-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

Також повідомлялося, що президенти Сполучених Штатів і Франції Дональд Трамп і Еммануель Макрон обговорили під час зустрічі на полях 73-ї сесії Генеральної асамблеї ООН ситуацію в Сирії і торгівлю між США і Євросоюзом.