ua en ru

Генсек ООН: У вересні 2011 р. запланована зустріч світових лідерів щодо посилення ядерної безпеки

Генсек ООН Пан Гі Мун повідомив, що для поліпшення обізнаності у питаннях ядерної безпеки заплановано проведення зустрічі високого рівня у червні, а у вересні 2011 року запланована зустріч світових лідерів, присвячена питанню посилення ядерної безпеки. Про це він зазначив під час спілкування з журналістами в ході візиту з Президентом України на ЧАЕС, повідомляє пресс-служба глави держави.

"Серед моїх пріоритетів на посаді - створення світу, вільного від ядерної зброї", - сказав Пан Гі Мун.
"Приклад Фукусіми і Чорнобиля показав нам, що треба більше уваги приділяти ядерній безпеці і запроваджувати більш суворі стандарти такої безпеки як на національних, так і на міжнародному рівнях", - сказав Генсек ООН, зазначивши, що вчора на Саміті він вніс кілька пропозицій щодо цих заходів.

"Серед запропонованих мною заходів - повний перегляд стандартів ядерної безпеки, чому повинна посприяти робота МАГАТЕ. Також у цьому напрямку необхідно вивчити вплив природних катаклізмів на ядерну безпеку, розглянути справжні переваги і недоліки, які приносить ядерна енергія, а також посилити захист ядерних об'єктів від терористів... Щоб ці технології не потрапили до рук терористів", - сказав Пан Гі Мун.

У свою чергу генеральний директор МАГАТЕ Юкіа Амано підкреслив, що головною метою світової спільноти має бути саме покращення безпеки на ядерних АЕС. "Чорнобильська аварія - найгірша аварія в історії. Сьогоднішній приклад - це "Фукусіма-1". І на цьому історія не закінчиться. Багатьох людей турбує безпека ядерних АЕС... Нам треба поставити крапку в аварії на АЕС "Фукусіма-1", а вже після цього треба вивчити цю аварію, цей досвід і зробити висновки", - сказав Ю.Амано.

Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що, на жаль, незважаючи на гіркий приклад аварій на ЧАЕС та "Фукусіма-1", світ не відмовиться від ядерної енергетики. То ж нині найголовніше завдання світової спільноти - безпека на таких станціях.
"Загальна ситуація не змінилася. І потрібна чиста енергія, яка зменшує вплив від шкідливих джерел енергії. Тому багато країн обирають ядерну енергію як одне з джерел. Наше завдання у цій ситуації - збільшити безпеку. Це - головна мета", - наголосив генеральний директор МАГАТЕ.

Зазначимо, Верховна Рада України сьогодні в ході ранкового засідання ратифікувала угоду між Кабінетом міністрів України, урядом Російської Федерації і урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між РФ та Словаччиною через територію України. Відповідний урядовий законопроект за № 0205 від 11.03.2011 р. підтримали 260 народних депутатів.