ua en ru

Генсек ООН виключає сценарій військового вирішення ситуації з Північною Кореєю

Генсек ООН виключає сценарій військового вирішення ситуації з Північною Кореєю Фото: Антоніу Гутерріш (flickr.com/un_photo)

Гутерріш вважає, що можливі наслідки військової операції проти КНДР "занадто жахливі"

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш виключає можливість військового сценарію вирішення ситуації з Північною Кореєю, передає Центр новин ООН.

Зокрема, коментуючи ситуацію з КНДР, Гутерріш зазначив, що світ має "вилучати уроки з історії, а не повторювати помилки минулого". На його думку, резолюція Ради безпеки ООН по КНДР відкрила можливості для дипломатичного діалогу.

"У міру наростання напруженості зростає ризик нерозуміння, помилкових розрахунків і подальшої ескалації. Тому вкрай важливо знизити тон риторики і звернутися до дипломатії", - зазначив Гутерріш.

Він також підкреслив, що міжнародне співтовариство має послати керівництву Північної Кореї "чіткий сигнал" з вимогою виконати зобов'язання і знизити ескалацію напруженості.

"Рішення має бути політичним. Можливі наслідки військової операції занадто жахливі, щоб розглядати такий сценарій", - додав генсек ООН.

Нагадаємо, раніше Південна Корея назвала дії КНДР наближенням до "червоної лінії".

"Я вважатиму, що Північна Корея перетнула "червону лінію", коли завершить розробку міжконтинентальних балістичних ракет і оснастить їх ядерною боєголовкою...Північна Корея наближається до "червоної лінії", - заявив президент Південної Кореї Мун Чже Ін.