ua en ru

Генсек НАТО закликав Росію повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен закликав Росiю повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань.

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен (на фото) закликав Росiю повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань. Про це він заявив у відеозверненні, записаному в Празi, де Расмуссен обговорював українську кризу з Президентом та прем'єр-мiнiстром Чехiї.

"Я обговорив кризу в Україні з Президентом та прем'єр-міністром Чехії. Ми разом виступаємо за суверенітет України та територіальну недоторканість. Ми засуджуємо російську військову агресію проти України. Ми засудили явну вiйськову агресiю Росiї проти України та закликали Росiю повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань, якi продовжують порушуватися", - сказав Расмуссен.

"Росiя намагається виправдати свої дiї тим, що звинувачує українську владу в утиску росiйськомовного населення та звинувачує НАТО в ментальностi "холодної вiйни". Це не що інше, ніж пропаганда, спрямована на те, щоб пiдiрвати владу в Українi, приховати правду та вiдвернути увагу вiд власних незаконних дiй. Зараз близько 40 тисяч росiйських вiйськ знаходяться уздовж українського кордону, i за ними ми стежимо день за днем iз супутника, - сказав генсек альянсу.

Крім того, Расмуссен звинуватив Росiю в розпалюваннi мiжетнiчної ворожнечi в Схiднiй Українi та провокуваннi масових заворушень.

"Росiя, використовуючи свою вiйськову могутнiсть, диктує Українi, щоб та стала федеральною та нейтральною державою. Але таке рiшення може приймати лише Україна, як суверенна держава. Нiхто iнший", - наголосив вiн.

"Iз Праги я виступаю з цим зверненням до Росiї. У вас є вибiр припинити звалювати на iнших провину за власнi дiї, припинити стягування вiйськ, зупинити ескалацiю кризи та розпочати справжнiй дiалог. Iнакше Росiя стикнеться ще глибша мiжнародна iзоляцiя. А це не вiдповiдає нiчиїм iнтересам. Нiхто не хоче нової "холодної вiйни", - заявив генсек альянсу.