ua en ru

Генсек НАТО закликав міжнародну спільноту допомогти з фінансуванням збройних сил і поліції Афганістану

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен звернувся сьогодні до міжнародної спільноти з закликом допомогти з фінансуванням збройних сил і поліції Афганістану після того, як вони в 2014 р. остаточно переберуть на себе відповідальність за безпеку в країні. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Після зустрічі в Брюсселі міністрів оборони 28 країн НАТО і ще 22 держав, які беруть участь у врегулюванні в Афганістані він також повідомив, що обговорювали й придатну чисельність майбутніх повноцінних афганських силових структур, але остаточне рішення ухвалять на наступному саміті НАТО в травні.

Обговорення коштів на утримання афганських силових структур, що їх оцінюють у 6 мільярдів доларів річно, відбувається в час, коли союзники у НАТО досягли принципової згоди почати згортання своїх бойових частин в Афганістані і переведення їх на допоміжні функції вже з наступного року, не чекаючи на остаточне завершення місії в 2014 р.

Іще одне невирішене питання стосується ймовірної кількості іноземних військ, які, можливо, далі лишатимуться в Афганістані, і їхніх завдань.

Нині у складі багатонаціональних Міжнародних сил сприяння безпеці, які діють в Афганістані за мандатом Ради безпеки ООН і під командуванням НАТО, перебуває понад 130 тисяч військовослужбовців із 50 країн світу, зокрема, і з України.