ua en ru

Генсек НАТО приїде до України 24 лютого

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен відвідає Україну з одноденним візитом 24 лютого. Про це напередодні візиту на спеціальному брифінгу для українських журналістів у Брюсселі повідомив сам А.Ф.Расмуссен, передає радіо "Свобода".

За словами генсека, під час свого візиту він має намір обговорювати можливу участь України в системі протиракетної оборони НАТО. "Що я хотів би обговорити під час мого візиту в Україну, так це питання, яким може бути можливий внесок України в євроатлантичну архітектуру протиракетної системи оборони", - сказав А.Ф.Расмуссен.

Він нагадав, що рішення про створення такої системи було ухвалено порівняно нещодавно. "Ми ще не завершили остаточної розробки архітектури і перебуваємо на початковій стадії цього процесу. Минуло лише два-три місяці з того моменту, коли НАТО ухвалило рішення розвивати систему на основі НАТО", - сказав генсек НАТО.

Очікується, що А.Ф.Расмуссен зустрінеться з вищим керівництвом країни - Президентом Віктором Януковичем, прем'єром Миколою Азаровим, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Крім того, А.Ф.Расмуссен виступить із лекцією перед студентами одного з вищих навчальних закладів Києва.

Вперше можливість зустрічі генсекретаря НАТО з Президентом України обговорювалася 25 лютого минулого року в рамках зустрічі новообраного глави держави з помічником генерального секретаря НАТО Робертом Сіммонсом. Пізніше А.Ф.Расмуссен знову підтвердив своє бажання особисто зустрітися з В.Януковичем.

Вперше така зустріч відбулася 23 вересня минулого року в Нью-Йорку в рамках роботи Генеральної асамблеї ООН. Під час зустрічі А.Ф.Расмуссен запросив В.Януковича на саміт НАТО до Лісабона 19-20 листопада для участі в засіданні з Афганістану. Однак Україну представив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, який мотивував відсутність Президента необхідністю підготовки до саміту Україна-ЄС, який відбувся 22 листопада в Брюсселі.