ua en ru

Генсек НАТО застеріг РФ від блокування приєднання до альянсу колишніх пострадянських країн

Генсек НАТО застеріг РФ від блокування приєднання до альянсу колишніх пострадянських країн Фото: Йенс Столтенберг

Столтенберг: Брязкання зброєю з боку Росії є невиправданим

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг застеріг Російську Федерацію (РФ) від блокування приєднання до альянсу колишніх пострадянських країн. Про це він заявив у Вашингтоні в середу, 27 травня, в ході виступу в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), передає Deutsche Welle.

Зокрема, враховуючи конфлікт на Донбасі, генсек НАТО гарантував захист країнам Європи, а також пообіцяв подбати про стабільність України, Грузії і Молдови.

"Ці країни не є буферними зонами, це незалежні, суверенні держави", - заявив він.

У зв'язку з цим він попередив Росію від спроб перешкодити приєднанню до альянсу колишніх пострадянських країн.

"Стане те чи інше держава членом НАТО чи ні, вирішувати тільки воно саме і 28 країн - членів альянсу. І ніхто інший", - підкреслив Столтенберг.

Він також різко розкритикував провокаційні заяви і дії Росії в сфері ядерних озброєнь.

"Недавнє використання Росією ядерної риторики, проведення навчань за участю ракет, здатних нести ядерну зброю, викликає глибоку тривогу", - заявив він.

За словами генсека, якщо Москва здійснить свої погрози щодо розгортання в Калінінграді ракет, здатних нести ядерну зброю, і розміщення ядерної зброї в Криму, це "докорінно змінить баланс безпеки в Європі".

Крім того, він розкритикував розширення географії польотів російських ядерних бомбардувальників, що з'являються в небі від Японії до Гібралтару, від острова Крит до Каліфорнії, від Балтійського до Чорного моря".

На думку Столтенберга, Росія не винесла уроків з часів холодної війни.

"Брязкання зброєю з боку Росії є невиправданим, дестабілізуючим і небезпечним", - заявив Столтенберг.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав Росію утриматися від проведення раптових військових навчань.