ua en ru

Справа про розкрадання земельних ділянок екс-чиновниками Харківської міськради направлено до суду

Справа про розкрадання земельних ділянок екс-чиновниками Харківської міськради направлено до суду Фото: судовий молоток на вагах (flickr.comNathaly Saritama)

На території Харкова незаконно привласнили земельні ділянки загальною площею понад 25 га

Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно посадових осіб Харківської міської ради та трьох засновників кооперативів. Про це йдеться в повідомленні відділу зв'язків з громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

зокрема, головним слідчим управлінням процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України проводиться розслідування за фактами незаконного відчуження земельних ділянок територіальної громади міста Харкова загальною площею понад 650 га і загальною вартістю понад 4,05 млрд гривень

У повідомленні вказується, що при пособництві службових осіб Харківської міської ради протягом 2008-2014 років було створено більше 90 обслуговуючих кооперативів. В ході досудового розслідування встановлено, що при пособництві чиновників було скоєно незаконне заволодіння земельних ділянок на території Харкова.

Так, троє засновників обслуговуючих кооперативів при пособництві службових осіб Харківської міської ради, заволоділи земельними ділянками на території р. Харкова загальною площею 25,1178 га, чим спричинили збитки територіальній громаді р. Харкова на загальну суму близько 131 млн. гривень, що більш ніж в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

За вказаними фактами колишньому заступнику міського голови – директору Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради, начальнику управління містобудування та архітектури – головного архітектора міста Харкова, заступнику начальника управління містобудування та архітектури – заступникові головного архітектора міста Харкова повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст 27, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, а трьом засновникам обслуговуючих кооперативів – у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України.

З метою відшкодування завданих територіальній громаді збитків, органом досудового розслідування вжиті заходи щодо накладення на земельні ділянки арешту для заборони їх подальшого відчуження.

Матеріали за підозрою колишнього заступника міського голови – директора Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради, начальника управління містобудування та архітектури – головного архітектора міста Харкова, заступника начальника управління містобудування та архітектури – заступника головного архітектора міста Харкова і трьох засновників обслуговуючих кооперативів в межах доведеного виділено в окреме провадження

В даний час досудове розслідування у даному кримінальному провадженні завершено. Обвинувальний акт стосовно зазначених вище посадових осіб Харківської міської ради та трьох засновників кооперативів направлено до суду.

Всього в ході досудового розслідування кримінального провадження реально повернуто територіальній громаді міста Харкова земельні ділянки загальною площею близько 100 га.

Досудове розслідування за іншими фактами незаконного заволодіння протягом 2008-2014 років земельними ділянками на території міста Харкова шляхом використання «кооперативної» схемою триває.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховний суд залишив у власності родини Льовочкіна 3,2 га у Конча-Заспі.