ua en ru

Генкомпанії можуть значно поліпшити свої результати у другій половині року, якщо тарифи на електроенергію для населення будуть підвищені, - аналітики.

Ціна акцій генеруючих компаній потрапить під короткостроковий тиск через слабкі фінансові результати за підсумками першого кварталу 2010 р. і погіршення ринкових настроїв. Такий прогноз висловлюють аналітики інвестиційної компанії Dragon Capital. Втім, вважають вони, вже найближчим часом генкомпанії можуть значно поліпшити свої результати і поправити свій фінансовий стан у другій половині року, якщо, як очікується, тарифи на електроенергію для населення будуть підвищені.

В результаті цінової корекції на фондовому ринку, «Центренерго» і «Дніпроенерго» значно розширили свій потенціал зростання, що дозволяє аналітикам компанії Dragon Capital рекомендувати їх акції до покупки з урахуванням справедливої ціни на рівні $3,11 і $213,00 відповідно. Рекомендації фахівців ІК Dragon Capital також підкріплює висока виробнича динаміка даних компаній. Крім того, аналітики інвесткомпанії радять тримати акції «Західенерго» (справедлива ціна $60,4) і купувати акції «Донбасенерго» (справедлива ціна $14,8). В середньому українські теплові генкомпанії торгуються в даний час з 44% дисконтом до російських ОГК на основі оцінного коефіцієнта Вартість підприємства (ВП) /виручка (2010), з 20% дисконтом на основі показника ВП/EBITDA, з 15% дисконтом по показнику Ціна/Прибуток, з 62% дисконтом на основі коефіцієнта ВП/Потужність і 18% дисконтом по показнику ВП/Реалізація електроенергії.

Не дивлячись на збільшення виробництва електроенергії в середньому на 15% р/р в першому кварталі 2010 р., теплові генкомпанії показали слабкі результати в даний період через низькі тарифи на електроенергію і 10% зростання цін на вугілля в лютому. Сукупні збитки цих компаній досягли $53 млн., при цьому найбільші втрати понесли "Донбасенерго" ($21 млн.) і "Західенерго" ($19 млн.). Аналітики Dragon Capital відзначають, що "Дніпроенерго" стала єдиною генкомпанією, якій вдалося отримати позитивну EBITDA в першому кварталі 2010 р. на суму $9,2 млн завдяки вищим тарифам, дешевшій сировинній базі і високій ефективності використання палива.

Як повідомлялося раніше, Національна комісія регулювання електроенергетики планує підвищити середній тариф Енергоринку на 15% р/р до 493 грн. ($62) /МВтг в 2010 р., або на 4% до поточного рівня. Як відзначають аналітики, це надасть позитивного ефекту генкомпаніям, дозволивши їм відновити рентабельність в 2010 р. Першим кроком на шляху до підвищення тарифів на електроенергію для населення може стати перехід на дворівневу систему тарифікації. Хоча регулятор планує запровадити дану схему в другому кварталі 2010 р., аналітики компанії Dragon Capital припускають, що реалістичнішим часом її реалізації буде друга половина 2010 р.