ua en ru

Генерал Генштабу, причетний до краху Іл-76 під Луганськом , госпіталізований, - Ярема

Генерал Генштабу, причетний до краху Іл-76 під Луганськом , госпіталізований, - Ярема Джерело фото: EPA
Госпіталізований генерал Генерального штабу Віктор Назаров, підозрюваний у недбалості, через яку був збитий літак Іл-76 під Луганськом

Виконуючому обов'язки першого заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-майору Віктору Назаров сьогодні, 18 листопада 2014 р., слідчий головної військової прокуратури повідомив про підозру службовій недбалості, через яку був збитий літак Іл-76 під Луганськом. Про це заявив голова Генеральної прокуратури України Віталій Ярема під час прес-конференції, яку транслював телеканал "112 Україна".

"ГПУ провело розслідування цього трагічного випадку. Слідчі дізналися, що однією з причин цієї трагедії стало недбале ставлення до своїх зобов'язань. Оголошено підозру Віктору Назарову. У нього стався гіпертонічний криз", - повідомив Ярема.

За словами генпрокурора, Назарову оголошено підозру у частині 3 ст. 125 Кримінального кодексу України "недбале ставлення військового службовця до виконання обов'язків, що призвело до тяжких наслідків у військовій обстановці".

Як повідомила прес-служба ГПУ, в ході досудового розслідування встановлено, що високопосадовець у період з 11 по 14 червня 2014 р., знаючи про загрозу скоєння терористичного акту, не забезпечив заходів щодо організації безпеки повітряної передислокації особового складу залученої до АТО зведеної повітрянодесантної роти, що призвело до загибелі 49 військовослужбовців Збройних сил України, повного знищення літака Іл-76МД та іншого військового майна, яке знаходилося на його борту.

У вказаному кримінальному провадженні допитано понад 150 свідків, визнано потерпілими та допитано 45 осіб, проведено огляди документів, вилучено в Генеральному штабі ЗС України, Командуванні Повітряних сил ЗС України та в інших військових формувань більше 100 документів з грифом "Таємно".

Нагадаємо, 14 червня 2014 р. бойовики збили військово-транспортний літак Збройних сил України Іл-76, коли він заходив на посадку на аеродром у Луганську. В результаті загинули 49 осіб, що знаходилися на борту.