ua en ru

General Electric планує збирати локомотиви для УЗ в Кременчуці

General Electric планує збирати локомотиви для УЗ в Кременчуці Фото: Крюківський ВСЗ (twitter.com/KremenchugToday)

General Еlectric знаходиться на фінальній стадії переговорів з Крюківським вагонобудівним заводом

Американська компанія General Electric розглядає Крюківський вагонобудівний завод, що у Кременчуці (Полтавська область) як майданчик для локалізації виробництва своїх тепловозів в Україні. Про це повідомив гендиректор GE в Україні В'ячеслав Феклин в інтерв'ю порталу ЦТС.

"Наша команда провела багато часу в Україні, відвідала низку виробничих майданчиків... Крюківський вагонобудівний завод знаходиться в дуже хорошому стані. Попередньо ми плануємо локалізувати виробництво саме тут", - сказав Феклин.

Він також зазначив, що ще необхідно інвестувати в розвиток експертизи в частині створення тепловозів на заводі. В цілому, обидві сторони будуть нести витрати.

"Якщо говорити про матеріальні інвестиції, то ми знаходимося на фінальній стадії переговорів. Можу тільки сказати, що це будуть спільні інвестиції", - зазначив топ-менеджер компанії.

За його словами, локалізація складання американських тепловозів повинна початися з 10% (частка українського виробництва в ціні кінцевого продукту) і поступово зрости до 40%.

"Щоб дійти до максимального рівня локалізації 40%, нам необхідно провести кваліфікацію постачальників, включаючи всебічне тестування комплектуючих. Ми не хочемо ремонтувати локомотив через два місяці з-за того, що компонент вийшов з ладу", - сказав гендиректор.

Нагадаємо, публічне акціонерне товариство "Укрзалізниця" і General Еlectric Transportation в лютому 2018 року підписали пакет документів, який передбачає 15-річне партнерство у модернізації локомотивного парку і постачання нових локомотивів.

Вартість одного тепловоза американської компанії General Electric становить 4,68 млн доларів. Однак, як повідомили в "Укрзалізниці", один тепловоз General Electric обійдеться Україні приблизно в 3,5 млн доларів. Зазначено, що понад 28 млн доларів від цієї суми повернуться в бюджет України як ПДВ і понад 11 млн доларів залишаться в Україні за рахунок локалізації виробництва в країні.

Українські підприємства, які будуть залучені в кооперацію і сертифіковані General Еlectric, зможуть стати постачальниками товарів і послуг для GE та інших виробників при реалізації аналогічних проектів в інших країнах.