ua en ru

Гендиректор британо-австралійської Rio Tinto пішов у відставку

Британо-австралійська гірничодобувна корпорація Rio Tinto Group оголосила про відставку головного виконавчого директора Тома Альбанезе після того, як в звітність компанії за 2012 р. були занесені списання у розмірі 14 млрд дол., пов'язані з двома великими угодами з купівлі вугільних і алюмінієвих активів. Так, близько 3 млрд дол будуть списані у зв'язку з придбанням вугільних активів у Мозамбіку, близько 10-11 млрд дол. складуть списання, пов'язані з алюмінієвим бізнесом, ще 500 млн дол. будуть списані за більш дрібним активам. Остаточні цифри будуть приведені у фінансовому звіті компанії за 2012 р., який буде оприлюднено 14 лютого 2013 р. Відповідна інформація міститься в опублікованому сьогодні прес-релізі компанії.

У ньому наголошується, що на посту глави Rio Tinto Альбанезе замінить Сем Уолш. Дана постанова набуває чинності негайно. Даг Річі, який безпосередньо керував процесом купівлі та інтеграції Мозамбікського вугільних шахт в якості головного виконавчого директора підрозділу Rio Tinto по енергетиці, також піде у відставку.

Як наголошується в прес-релізі Rio Tinto, рада директорів вважає, що списання в подібному розмірі, пов'язані з недавньою покупкою вугільних активів у Мозамбіку, неприйнятні. Крім того, рада директорів вкрай розчарований у зв'язку з подальшими списаннями по алюмінієвому бізнесу.

Альбанезе зайняв пост глави Rio Tinto в 2007 р., і до цих пір йому вдавалося залишатися в кріслі, незважаючи на ряд негативних для компанії наслідків 38-мільярдної угоди з купівлі алюмінієвої групи Alcan в 2007 р., яка залишається найбільшою угодою в гірничодобувній галузі . За кілька минули з моменту покупки років Rio Tinto понесла істотні збитки в алюмінієвому бізнесі, рік тому компанії довелося списати 8,9 млрд дол. Rio Tinto планувала позбутися алюмінієвих активів в Австралії та Новій Зеландії, виставивши їх на продаж, однак покупці так і не з'явилися.
Компанія Riversdale, яка розвиває вугільний бізнес в Мозамбіку, була придбана Rio Tinto в 2011 р.

Rio Tinto - третя за величиною в світі горнодобитчіков. У компанії подвійний лістинг - на Лондонській і Австралійській фондових біржах. Британська Rio Tinto Plc. і австралійська Rio Tinto Ltd. об'єднані в групу Rio Tinto. Підприємства групи здобувають і виробляють алюміній, мідь, дорогоцінні камені, вугілля, уран, залізну руду. Більшість операційних активів Rio Tinto розташоване в Австралії і Північній Америці, менша частина виробництва зосереджена в Європі, Південній Америці, Азії та Африці.

Читайте також: Гірничодобувна корпорація Rio Tinto отримала на 22% менше чистого прибутку за 6 міс. 2012 р