ua en ru

У "Газпромі" заявили про можливе розділення компанії

У "Газпромі" заявили про можливе розділення компанії Фото: "Газпром" можуть розділити (gazprom.ru)

Джерела в уряді РФ підтверджують цю інформацію

Уряд Російської Федерації може реорганізувати ВАТ "Газпром". Про це пише російське видання "Ведомости".

Як повідомляє видання, в проспекті до нового випуску євробондів "Газпрому" йдеться про те, що уряд може позбавити "Газпром" монопольного права на експорт газу по трубопроводу.

При цьому не виключається також і ймовірність реорганізації компанії.

"Проект Стратегії розвитку енергетики в Росії до 2035 року (від 1 лютого 2017 року) передбачає збереження монополії на експорт трубопровідного російського газу, але немає впевненості в тому, що ексклюзивне право компанії в майбутньому не буде скасовано або наш бізнес або операційна діяльність не будуть реорганізовані яким-небудь іншим чином", - йдеться в документі

"Ведомости" відзначають, що про ризик втрати своєї монополії "Газпром" говорить постійно, а ось про можливу реорганізацію повідомляється вперше.

При цьому джерела видання в урядовий колах побічно підтвердили цей факт, повідомивши, що такий варіант опрацьовується.

Співрозмовник "Ведомостей" запевнив, що якщо рішення про реорганізацію буде прийнято федеральним урядом, то її масштаб не буде відразу значним і процес просуватиметься поступово.

Нагадаємо, російський "Газпром" може відкласти будівництво газопроводу "Північний потік-2" у разі прийняття і застосування урядом Данії нового закону.