ua en ru

"Газпром" знизив тиск і ускладнив транзит газу до країн ЄС

"Газпром" знизив тиск і ускладнив транзит газу до країн ЄС Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

"Нафтогаз" закликає споживачів скоротити обсяги використання газу

Російська компанія "Газпром" знизила тиск у трубопроводах зі свого боку, чим ускладнила транзит газу до країн Євросоюзу через Україну. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК "Нафтогаз України" в Facebook.

"Вчора за 15 хвилин до початку поставок газу "Газпром" ... також знизив на 20% тиск в газопроводах на своїй стороні системи і звів до мінімуму продаж газу іншим клієнтам", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" припустили, що російська сторона, таким чином, має намір спровокувати Україну на відбір транзитного газу. У компанії закликають тих, у кого є газові котли, знизити температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі, що дозволить знизити потребу в газі на 8-9%.

"Цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався. Ми працюємо з місцевою владою, щоб комунальні тепловики в найближчі дні робили так само для будинків з централізованим опаленням", - додали в "Нафтогазі".

Також підкреслюється, що підземні сховища газу на даний момент працюють в максимальному режимі відбору, проте у них є технічні обмеження в тому, скільки газу можна підняти протягом доби.

"Сьогоднішній день - найкритичніший", - додали в компанії.

Доброго ранку, друзі. Як ви знаєте, Європа і Газпром грають зараз в гру «хто кого». Наші північні сусіди роблять кризу, ...

Опубліковано Нафтогаз України - Naftogaz 1 березень 2018 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу "Нафтогазу" за транзитним позовом. Українська компанія домоглася компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" має сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

Відзначимо, напередодні російська компанія не прийняла передоплату, чим зірвала початок поставок газу Україні в березні. Крім того, у зв'язку з діями "Газпрому", який не виконав договірні зобов'язання, українська сторона попередила Євросоюз про загрозу виникнення надзвичайної ситуації в транзиті газу.

Як раніше повідомляв "Нафтогаз", зі збільшенням обсягів транзитного газу, "Газпром" з 2014 року регулярно знижував тиск - на 2-9% нижче контрактних показників. Це істотно ускладнювало виконання транзитної заявки.