ua en ru

"Газпром" побудує газопровід з РФ в Німеччину через Балтійське море

"Газпром" побудує газопровід з РФ в Німеччину через Балтійське море Фото: глава "Газпрому" Олексій Міллер

Найближчим часом створять компанію для реалізації будівництва

Російський газовий монополіст "Газпром" підписав угоду з E. ON, Shell і OMV про наміри побудувати газопровід від узбережжя Російської Федерації до узбережжя Німеччини через Балтійське море. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Газпрому".

"Сьогодні в рамках XIX Петербурзького міжнародного економічного форуму Голова Правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер, член Правління E. ON SE Клаус Шефер, Головний керуючий директор Royal Dutch Shell Бен ван Берден і член Правління OMV AG Манфред Ляйтнер підписали Меморандуми про наміри, які передбачають співробітництво всіх зазначених компаній за проектом створення газотранспортної інфраструктури для прямої доставки російського газу європейським споживачам", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи зниження власного видобутку в країнах Європи та зростання попиту на газ, сторони відзначили необхідність створення нової інфраструктури для постачання паливом європейських споживачів.

"Меморандум відображає наміри сторін реалізувати проект будівництва двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через акваторію Балтійського моря до узбережжя Німеччини. Продуктивність нового газопроводу складе 55 млрд куб. м в рік", - повідомили в "Газпромі".

Повідомляється, що найближчим часом сторони приступлять до створення спільної компанії для реалізації проекту. Сторони планують використовувати досвід "Норд Стрім АГ", які компанія веде c 2012 р. в тому числі виконане передінвестиційне дослідження.

"Створення додаткової транспортної інфраструктури за найкоротшим маршрутом, що з'єднує газові родовища на півночі Росії і ринки Європи, сприятиме підвищенню безпеки та надійності поставок за новими контрактами", - заявив Міллер.

Відзначимо, в "Нафтогазі" повідомили, що Україна майже весь 2014 р. не отримувала грошей від "Газпрому" за транзит газу через територію країни.