ua en ru

"Газпром" поки не дає гарантій збереження транзиту газу через Україну, - Коболєв

"Газпром" поки не дає гарантій збереження транзиту газу через Україну, - Коболєв Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

"Газпром" може зволікати з розглядом цим питанням до виборів в Україні, заявив глава "Нафтогазу"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розповів, що може стати гарантією збереження транзиту газу через Україну. Про це він сьогодні повідомив журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми поки що таких гарантій (збереження транзиту газу через територію України після 2019 року, - ред.) у них не побачили, і той факт, що "Газпром" не взяв участі в консультаціях вчора, нас неприємно здивував", - сказав він.

Коболєв припустив, що таким чином "Газпром" може зволікати з розглядом цим питанням до виборів в Україні.

"Вони хочуть побачити: а раптом прийде хтось, з ким у них є успішний досвід підписання контрактів або хтось ще більш успішний в цьому напрямку. Вони просто тягнуть час", - зазначив голова "Нафтогазу".

При цьому Коболєв розповів, що може стати з боку "Газпрому" гарантією збереження транзиту газу через територію України після 2019 року.

"Ми не хочемо отримати від Росії жодних гарантій, тому що ми їм не довіряємо. Якщо буде йти мова про якісь гарантії, то це мають бути цілком зрозумілі банківські гарантії від міжнародних банківських інститутів найвищого інституціонального рівня, яким можуть довіряти інші. Говорячи мовою банкірів, це повинні бути гарантії, які можуть, наприклад, бути предметом застави", - сказав він.

Нагадаємо, Російський "Газпром" 14 серпня подав до арбітражу відповідь на вимоги "Нафтогазу України" про перегляд тарифу на транзит газу.

"Нафтогаз України" 6 липня направив в Стокгольмський арбітраж вимогу про перегляд тарифу на транзит газу. Відзначимо, що контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" дозволяє сторонам вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню.