ua en ru

"Газпром" подав до арбітражу відповідь на вимоги "Нафтогазу" про перегляд тарифу на транзит

"Газпром" подав до арбітражу відповідь на вимоги "Нафтогазу" про перегляд тарифу на транзит Фото: "Газпром" (УНІАН)

"Газпром" направив в арбітраж відповідь про перегляд тарифу на транзит газу з березня 2013 року

Російський "Газпром" 14 серпня подав до арбітражу відповідь на вимоги "Нафтогазу України" про перегляд тарифу на транзит газу. Про це йдеться в звіті російського газового холдингу за МСФЗ.

Повідомляється, що "Газпром" подав до арбітражу відповідь на вимоги "Нафтогазу" про перегляд тарифу на транзит газу з березня 2013 року.

"Процесуальний графік в даний час не складено", - наголошується в документі.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" 6 липня направив в Стокгольмський арбітраж вимогу про перегляд тарифу на транзит газу. Відзначимо, що контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" дозволяє сторонам вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню.

Як відомо, у своєму рішенні від 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж з процедурних причин відхилив вимогу "Нафтогазу" про перегляд тарифу.

У березні поточного року "Нафтогаз" направив "Газпрому" запит про перегляд тарифу та ініціював переговори у відповідності з контрактом. Зазначено, що підставами для запиту були істотні зміни на газовому ринку Європи. Зокрема, правил встановлення тарифів на транзит після підписання контракту в січні 2009 року, а також невідповідність тарифу європейському рівню.

Таким чином "Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року і попередньо оцінює свої грошові вимоги в 11,58 млрд доларів без урахування відсотків.