ua en ru

"Газпром" подав апеляцію на рішення арбітражу у справі про постачання газу Україні

"Газпром" подав апеляцію на рішення арбітражу у справі про постачання газу Україні Фото: Олександр Медведєв (gazprom.ru)

"Газпром" також до кінця березня оскаржить рішення по справі про транзит газу

Російська газова компанія "Газпром" подала апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу до України. Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, передають російські ЗМІ.

""Газпром" вчора також направив до "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання діючих контрактів на постачання і транзит газу. Ми діємо відповідно до передбаченої контрактами процедурою їх розірвання", - додав Медведєв.

Він також зазначив, що рішення арбітражу у справі про контракт на транзит буде оскаржено до кінця місяця.

Відзначимо, "Газпром" у листопаді 2017 року подав апеляцію на проміжне рішення арбітражу Стокгольма по спору щодо контракту від 2009 року з "Нафтогазом України" на постачання природного газу. Згідно з тим рішенням, були відхилені вимоги "Газпрому" про застосування принципу "бери або плати" за контрактний обсяг в 52 млрд кубометрів. Обсяг обов'язкових закупівель газу був також знижений до 5 млрд кубометрів на рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу "Нафтогазу" за транзитним позовом і з урахуванням раніше присудженої на користь "Газпрому" суми за контрактом на поставку зобов'язав російську сторону виплатити НАК 2,56 млрд доларів.

Також зазначимо, що відповідно до пунктів контрактів між НАК і "Газпромом" від 19 січня 2009 року рішення Стокгольмського арбітражу є обов'язковими до виконання та остаточними, а оскаржити їх можна лише процедурно.

У "Нафтогазі" зазначили, що у "Газпрома" є 90 днів на подачу апеляції щодо процедурних моментів. Рішення арбітражу в цей час залишається в силі. "Газпром" як і раніше має виплатити 2,56 млрд доларів, на які нараховується близько 0,5 млн доларів відсотків щодня за кожний день прострочення.