ua en ru

Газовий протокол підписаний на визначених Україною і ЄС умовах, - Яценюк

Газовий протокол підписаний на визначених Україною і ЄС умовах, - Яценюк
Зобов'язуючий тристоронній протокол між Україною, Європейським Союзом та Російською Федерацією від 30 жовтня 2014 р. підписаний на умовах України та ЄС.

Зобов'язуючий тристоронній протокол між Україною, Європейським Союзом та Російською Федерацією від 30 жовтня 2014 р. підписаний на умовах України та ЄС. Про це повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Кризового енергетичного штабу в п'ятницю, 31 жовтня, передає прес-служба уряду.

"Учора на тих умовах, які були визначені Україною і Європейським Союзом, підписаний зобов'язуючий трьохсторонній протокол між Україною, ЄС та географічними східними сусідами", - заявив Яценюк.

Він нагадав, що за протоколом ціна на газ до кінця поточного року становить 378 дол., з 1 січня до кінця першого кварталу 2015 р. - 365 дол.: "Це пов'язано з тим, що нам вдалося прив'язати ціну до цін на нафту. Впала нафта і, відповідно, присіла ціна".

"Ми зафіксували ціну, і якщо Росія односторонньо спробує її змінити, як вона це робила вже десятки разів, ми тоді отримуємо фінансову допомогу від наших європейських партнерів по компенсації зміни ціни", - повідомив глава уряду.

За його словами, у зобов'язуючому протоколі також вдалося закріпити, що оплата за транзит газу здійснюється напряму на рахунки НАК "Нафтогаз України", "незважаючи на ухвалення російською Державною Думою закону, який фактично дозволяв "Газпрому" не сплачувати Україні за транзит": "Росія буде платити за транзит газу".

Щодо оплати за вже отриманий природний газ, частина з якого знаходиться в українських газосховищах, Яценюк повідомив: "У протоколі чітко зазначено, що Україна оцінює цей газ по 268 доларів за тисячу кубічних метрів, і тому розрахунки йдуть саме з цієї цифри".

"Остаточне рішення буде прийняте Стокгольмським арбітражним судом. Наголошував і ще раз наголошую: ми не відкликали позов і відкликати не будемо. Сподіваюся на якнайшвидше рішення Стокгольмського арбітражу", - підкреслив прем'єр.

Він наголосив, що постачання природного газу буде здійснюватися за попередньою оплатою, як здійснюється і з європейськими партнерами: "Ми так само платимо європейським партнерам наперед і отримуємо природний газ".

Яценюк також повідомив, що НАК "Нафтогаз України" підписав додаток до контракту щодо технічних аспектів, "щоб покривати обсяги щоденного споживання і щоб чітко врегулювати питання отримання газу після здійснення оплати. Здійснив оплату, і за 36 годин нам газ повинен бути поставлений".

Крім того, за його словами, із контракту вилучений принцип "бери або плати": "Цей принцип ми теж оскаржуємо в Стокгольмському арбітражному суді. Тому вважаю це також позитивним фактом".

Нагадаємо, 30 жовтня в Брюсселі Україна і Росія за участю Євросоюзу підписали документи, що регулюють газові поставки.