ua en ru

Газовий факел поблизу витоку газу зі свердловини на платформі Elgin в Північному морі згашена, - глава Total

Факел спалювання попутного нафтового газу в сотні метрів від місця витоку газу зі свердловини на платформі Elgin в Північному морі згашена. Про це повідомив глава французької нафтогазової компанії Total Крістоф де Мажері у своєму мікроблозі на Twitter. "Факел було погашено напередодні ввечері", - йдеться в повідомленні глави Total.

Таким чином, знято загрозу вибуху на аварійній буровій платформі.

Нагадаємо, 25 березня ц.р. на платформі Elgin, яка розташована в морі в 240 км від шотландського м.Абердіна стався збій, що призвів до масштабного витоку природного газу. В результаті вся платформа виявилася оповита щільною хмарою газу, що скупчився . Крім того, на поверхні моря зафіксована плівка газового конденсату, яка розтягнулася на 11 км від бурової. Ніхто з 238 співробітників платформи не постраждав, всі вони були в екстреному порядку евакуйовані на сушу.

Компанія Total, ключовий постачальник нафтопродуктів на французький ринок, у разі вибуху на аварійній буровій платформі в Північному морі могла понести збитки до 10 млрд дол. Крім того, за підрахунками експертів, якщо ліквідація витоку затягнеться більш ніж на місяць, компанія може втратити близько 3 млрд дол. Розглядаючи найкращий сценарій, фахівці компанії CM-CIC Securities прийшли до висновку, що даний інцидент буде коштувати Total мінімум 150-200 млн дол.

На даний момент керівництво компанії робить все для того, щоб зупинити витік газу та нормалізувати ситуацію навколо платформи Elgin. Інвестори, згадуючи трагедію в Мексиканській затоці, вже почали виводити кошти з активів компанії. З 27 березня, коли в пресу потрапила інформація про ситуацію на буровій, ринкова вартість Total скоротилася на 9 млрд дол.