ua en ru

Газові переговори з Росією "не зрушили з місця" після передачі Наришкіним лютневої угоди, - джерело

З тих пір, як у лютому спікер російської Держдуми Сергій Наришкін привіз в Україну новий варіант газової угоди, "переговори не зрушили з місця". Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело, близьке до переговорів.

Також, повідомляє видання, вчора за підсумками зустрічі зустрічі Президента України Віктора Януковича з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним жодних заяв щодо газового питання вони не робили.

Джерела стверджують, що Путін і Президенти Казахстану, і Киргизії, України говорили про газові проблеми між країнами, проте ані слова не сказали про це журналістам. Як стверджує газета, навряд чи переговори про газ стали метою їхньої зустрічі (глава "Газпрому" Олексій Міллер навіть не був присутній на ній, хоча завжди бере участь в російсько-українських переговорах).

Співрозмовники видання також зазначають, що восени в Україні відбудуться парламентські вибори, і "в РФ розуміють, що до цього різких рухів на кшталт продажу ГТС не буде". В "Газпромі" і "Нафтогазі" ситуацію не коментують.

Нагадаємо, 20 лютого Міністерство енергетики РФ зі спікером Держдуми РФ передало Україні новий проект газової угоди.

Проте, як повідомлялося з посиланням на джерело, переданий Наришкіним проект газового договору з РФ не представляє інтересу для України. В цілому, варіант контракту Наришкіна зводився до того, що Росія як і раніше наполягає на одноосібному контролі над українською газотранспортною системою, а в обмін на зобов'язання Україна не знижувати закупівлі в 2012 році до 27 млрд кубометрів (замість належних 33 млрд) "Газпром" пропонує стандартну для ринку Європи 10-відсоткову знижку на газ.