ua en ru

Газотранспортний консорціум Nabucco шукає нових партнерів у зв'язку із зростанням витрат, - джерело

Газотранспортний консорціум Nabucco може поповнитися новими партнерами у зв'язку із зростанням витрат. Про це Reuters повідомили джерела в консорціумі.
Згідно з наявною інформацією, учасники проекту ведуть переговори з BP, Shell, Socar, Statoil, GDF Suez і Total, і перевага буде віддаватися газодобувним компаніям.
Джерела також повідомили виданню, що газопровід може бути продовжений на 45 кілометрів, але рішення про це ще не прийнято.
У травні джерела в Туреччині, близькі до проекту, повідомили Reuters, що оцінка інвестицій в газопровід підвищена з 7,9 млрд євро до 12-15 млрд євро, а саме інвестиційне рішення щодо проекту може бути відкладено до 2012 р.
Спочатку запуск газопроводу був намічений на 2015 г, його пропускна потужність оцінювалася в 31 млрд кубометрів на рік, а протяжність - в 4 тис. км. Потім початок поставок газу по Nabucco було відкладено до 2017 р.
Зараз у консорціум входять турецька компанія Botas, австрійська OMV, німецька RWE, угорська MOL, румунська Transgaz і бельгійська BEH.
Зазначимо, Росія працює над альтернативним проектом Nabucco "Південний потік", який передбачає будівництво газопроводу для експорту російського газу в Європу в обхід транзитних країн (у тому числі і Україна). "Газпром" розраховує запустити "Південний потік" в кінця 2015 р.