ua en ru

Газу в ПСГ поки недостатньо для стабільного проходження зими, - Коболєв

Газу в ПСГ поки недостатньо для стабільного проходження зими, - Коболєв Фото: Андрій Коболєв

Глава "Нафтогазу" розповів про цілі щодо наповнення газосховищ

В українських підземних сховищах газу (ПСГ) поки недостатньо газу для стабільного проходження зими. Про це сьогодні заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на засіданні антикризового енергетичного штабу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Станом на 2 серпня нам вдалося накопичити в підземних сховищах України газу в обсягах 13 млрд кубометрів. Цього рівня не достатньо для повного входження в опалювальний сезон, оскільки ми планували вийти на кінець жовтня із цифрою, близькою до 19 млрд кубометрів", - повідомив Коболєв.

За його словами, частково така ситуація склалася через недостатній рівень розрахунків за газ.

"Для того, щоб витримати графіки, для того, щоб вийти з літнього сезону в опалювальний сезон з нормальним рівнем в підземці, нам необхідно терміново докласти зусиль для підвищення розрахунків", - заявив Коболєв.

При цьому, за його словами, за серпень необхідно додати в ПСГ приблизно 1,5 куб. м газу.

"Якщо це вдасться, нам вдасться наздогнати графік і вступити в опалювальний сезон... Вважаємо, що 19 млрд куб. м - це той рівень, який треба було б досягти в разі непередбачених ситуацій взимку", - додав Коболєв.

При цьому прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Коболєву максимально збільшити реверс газу з Європи в серпні, а також невідкладно домовитися про тристоронні газові переговори з Росією і ЄС. При цьому Україна повинна йти на ці переговори з тим контрактом, який діяв у минулому сезоні.

Нагадаємо, за даними "Укртрансгазу", на 3 серпня 2015 р. у вітчизняних газосховищах зберігається 13,064 млрд куб. м газу.