ua en ru

Газ у Чернівецькій області відповідає державним нормам

Газ у Чернівецькій області відповідає державним нормам Газ у Чернівецькій області відповідає державним нормам

При цьому проби газу мають різну енергетичну цінність

Експертиза проб газу, що були відібрані на ГРП №20 у місті Чернівці та ГРП №1 у селі Черешенька Вижницього району Чернівецької області, засвідчила, що обидва зразки відповідають державному стандарту України, але відрізняються за своєю енергетичною цінністю. Про це пише прес-служба "Чернівцігазу".

Дослідження показало, що відібрані проби газу хоч і відповідають державним стандартам, однак мають різну енергетичну цінність. Така ситуація пояснюється тим, що зразки газу були взяті на ГРП, які знаходяться на різних газових гілках та живляться з різних джерел видобування блакитного палива. ГРП №20, який обслуговує м. Чернівці, отримує газ імпортного видобування з магістрального газопроводу. Натомість, ГРП №1 в с. Черешенька, живиться газом місцевого видобування, який також постачається мешканцям сусіднього с. Багна.

"Результати експертизи показали, що в межах нашої області споживачі використовують природний газ, який відрізняється за своєю енергетичною цінністю. Це означає, що коефіцієнт корисної дії від споживання однакового об’єму газу у різних споживачів може бути різним. Комусь для того щоб закип’ятити чайник потрібно буде використати більший об’єм газу, а відтак, сплатити більше коштів. Це абсолютно не справедливо і ставить споживачів в нерівні умови. Очевидно, що врахування енергетичної складової є більш об’єктивним та справедливим способом обліку та нарахування оплати за газ. Для того щоб цей механізм запрацював, передусім, потрібно внести зміни в нормативну базу", - зазначив голова правління ПАТ "Чернівцігаз" Віктор Горда.