ua en ru

Гайтнер: Розвинені країни Європи в змозі надати фіндопомогу периферійним країнам єврозони

Периферійні країни єврозони, які відчувають серйозні проблеми, потребують твердої фінансової підтримки з боку розвинених країн Європи, а розвинені країни Європи в змозі її надати. Відповідну позицію висловив сьогодні глава Міністерства фінансів США Тімоті Гайтнер напередодні зустрічі зі своїми колегами на засіданні "великої сімки" (G7).
"Розвинені країни Європи цілком здатні взяти на себе ці витрати. В іншому випадку збитки від поширився боргової кризи будуть куди більше тих витрат, які розвинені країни Європи понесуть в зв'язку за допомогою периферії. Це розсудливий фінансовий розрахунок, і європейські лідери це розуміють", - повідомив Гайтнер в інтерв'ю американським ЗМІ, передає Reuters.
Нагадаємо, що сьогодні у французькому Марселі стартувало засідання міністрів фінансів країн "великої сімки", присвячене питанню стимулювання економічного зростання в розвинених країнах. G7 постарається заспокоїти фінансові ринки і подолати "кризу довіри" на тлі боргової кризи в Європі і невизначеності розвитку економіки США, але вирішальних заяв за підсумками цього засідання експерти не чекають.
Гайтнер також попередив фінансові ринки, що не варто чекати від цієї зустрічі "готових рецептів" вирішення проблем, хоча всі члени саміту (Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія і США) постараються зробити все можливе, щоб світове економічне зростання тривало.
Глава американського Мінфіну нагадав, що незабаром у Парижі (14-15 жовтня) відбудеться зустріч міністрів фінансів "великої двадцятки" (G20), на якій знову будуть підняті актуальні проблеми світової економіки та боргової кризи в Європі.
"До цього моменту Європа повинна докласти всіх зусиль, щоб заспокоїти фінансові ринки і запевнити інвесторів у тому, що боргові проблеми ні за яких обставин не вийдуть з-під контролю. Це знаходиться як в інтересах Європи, так і в інтересах США", - уклав він.