ua en ru

Гаага може почати процес над Януковичем, Захарченком і Пшонкою після звернень МЗС і ГПУ

Міжнародний кримінальний суд зможе розглянути можливість переслідування Януковича, Захарченка та Пшонки лише після офіційних звернень МЗС та ГПУ.

Міжнародний кримінальний суд (Міжнародний трибунал у Гаазі) зможе розглянути можливість переслідування екс-Президента України Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та екс-генпрокурора Віктора Пшонки лише після офіційних звернень Міністерства закордонних справ України (МЗС) та Генеральної прокуратури України (ГПУ). Про це повідомив голова Громадської комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні, професор Володимир Василенко, передає прес-служба комісії.

"Держава, яка не є учасником Римського статуту, може подати разову заяву й визнати обов'язкову юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо конкретної ситуації та конкретних злочинів проти людяності, вчинених в конкретний часовий період. Це випливає з п. 3 ст. 12 Римського статуту", - пояснив Василенко.

За його словами, для цього МЗС України має подати звернення до секретаря МКС, а ГПУ повинна звернутися до прокурора МКС з проханням провести розслідування ситуації. Прокурор МКС має встановити, чи підпадає ситуація під юрисдикцію суду, і визначити коло осіб, яким слід пред'явити звинувачення у скоєнні злочинів.

Василенко звертає увагу, що підставою застосування механізму МКС для покарання осіб, звинувачуваних у скоєнні злочинів проти людяності та інших міжнародних злочинів, все ж має стати висновок прокурора МКС, затверджений палатою попереднього провадження, а не формальне звернення держави, в даному випадку, України.

При цьому він зазначає, що суд розглядатиме лише ті справи, фігурантами яких є вищі посадові особи держави.

Нагадаємо, 25 лютого Верховна Рада України прийняла рішення звернутися до Міжнародного кримінального суду із заявою про встановлення винних в скоєнні злочинів проти людяності та притягнення до кримінальної відповідальності Януковича та інших посадових осіб, причетних до цих злочинів.