ua en ru

G7 просить Україну залучити Венеціанську комісію до створення Антикорупційного суду

G7 просить Україну залучити Венеціанську комісію до створення Антикорупційного суду Фото: велика сімка G7, (army.mil)

Посли G7 рекомендують Україні направити лист експертів Венеціанської комісії

Посли країн "Великої сімки" попросили Верховну Раду залучити до роботи над змінами до законопроекту про Антикорупційне суді експертів Венеціанської комісії. Про це йдеться в розміщеному в Twitter листі посла Канади в Україні Романа Ващука до нардепу Руслану Князевичу, який очолює комітет ВР з питань правової політики та правосуддя.

Зокрема, як йдеться у листі, дипломати "високо цінують бажання комітету залучити експертів Венеціанської комісії та інших міжнародних експертів до доопрацювання тексту проекту Закону з метою підготовки ефективної правової бази для створення незалежного і заслуговує довіри Вищого антикорупційного суду в Україні".

Посли рекомендують, якомога швидше направити письмове звернення експертів Венеціанської комісії для залучення їх до роботи над змінами до законопроекту.

Як відомо, створення Антикорупційного суду є однією з ключових умов для відновлення співпраці України з МВФ. Також з-за цього не може бути підписана домовленість про нову програму макрофінансової допомоги ЄС для України.

У Венеціанській комісії наполягають, що міжнародні експерти повинні мати вирішальну роль у відборі антикорупційних суддів і мати механізм блокування призначення кандидатів, які не відповідають вимогам.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, 1 березня народні депутати підтримали в першому читанні внесений президентом Петром Порошенком Антикорупційний законопроект про суд. Також президент зазначив, що вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Венеціанської комісії, щоб міжнародні донори мали вплив на відбір кандидатів на посади суддів антикорупційного суду, порушують суверенітет України.