ua en ru

Г.Педченко взяв участь у засіданні Військового комітету Україна - НАТО на рівні начальників генеральних штабів

Українська військова делегація на чолі з головнокомандувачем Збройних Сил України генерал-полковником Григорієм Педченко взяла участь у засіданні Військового комітету Україна - НАТО на рівні начальників генеральних штабів, яке відбулося у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, передає прес-служба Міністерства оборони України.

Під час засідання, яке проходило під керівництвом Голови Військового комітету НАТО адмірала Джимпаоло Ді Паоло, начальників генеральних штабів країн-членів НАТО було поінформовано про стан та перспективи імплементації основних стратегічних документів щодо реформування оборонного сектору держави. Крім цього, були висвітленні окремі військові аспекти особливого партнерства України з НАТО в світлі рішень Лісабонського саміту.
Виступаючи перед учасниками засідання, Г.Педченко зазначив що, вже понад рік Україна реалізовує якісно новий політичний курс, який базується на концепції національного прагматизму.
Для реалізації зазначеного курсу в Україні опрацьовано комплекс стратегічних документів у сфері національної безпеки і оборони: стратегія національної безпеки України, воєнна доктрина України, стратегічний оборонний бюлетень, концепція подальшого реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2016 року та Державна комплексна програма реформування і розвитку Збройних Сил України на 2012 - 2016 роки.
"В цих документах проведено ретельний аналіз та окреслено тенденції розвитку сучасного безпекового середовища, сформульовано основні підходи і погляди керівництва держави, Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України стосовно перспектив розвитку Збройних Сил України", - зазначив Г.Педченко.
Говорячи про реформування Збройних Сил України, головнокомандувач Збройних Сил України відзначив, що основні зусилля у цій сфері будуть зосереджені на вирішенні проблем і питань, які впливають на рівень їх бойової готовності. Тому протягом наступних п'яти років планується реформувати систему управління, комплектування та підготовки військ, наростити польовий, морський та повітряний вишкіл військ, оновити наявний парк озброєння та військової техніки, удосконалити матеріально-технічну базу, оптимізувати військову інфраструктуру, покращити стан соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також забезпечити підняття престижу військової служби.
Зокрема, було підкреслено, що в умовах жорсткої економії коштів і обмеженого фінансування, будуть враховані реальні економічні умови та плани подальшого реформування Збройних Сил України є максимально реалістичними.
Г.Педченко також поінформував своїх колег про пріоритети та шляхи розвитку військового співробітництва Збройних Сил України з Організацією Північноатлантичного договору.
Сьогодні, 5 травня, українська військова делегація візьме участь у засіданні Військового комітету НАТО спільно з країнами-контрибуторами Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан та відвідає штаб Стратегічного командування НАТО з операцій у місті Монс.
Також заплановані робочі зустрічі генерал-полковника Г.Педченка із заступником Верховного головнокомандувача об'єднаних Збройних Сил НАТО в Європі та заступником начальника штабу Верховного головнокомандувача об'єднаних Збройних Сил НАТО в Європі.
Окрім іншого заплановано відвідування штабу Сил спеціальних операцій та робоча зустріч з командувачем Сил Спеціальних операцій.